Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.
Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!
Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).
De visie van het UMC Utrecht op hart- en vaatziekten: hier klopt alles voor u! Om hart- en vaatziekten goed te behandelen is het niet voldoende alleen de acute problemen (bijvoorbeeld een hartinfarct) te behandelen, maar juist ook de risicofactoren die hiertoe hebben geleid. Bij het goed diagnosticeren en behandelen van deze risicofactoren is de kennis van meerdere specialismen nodig.
In het Hart- en vaatcentrum werken de volgende medisch specialismen samen: cardiologie, neurologie, vasculaire geneeskunde, vaatchirurgie, nefrologie, geriatrie, radiologie, cardio-thoracale chirurgie, anesthesiologie, en de spoedeisende hulp.
Meer informatie
Als u in het UMC Utrecht wordt behandeld voor diabetes, dan kunt u vragen stellen aan uw behandelaar via een e-consult op het patiëntenportaal.
U kunt ook informatie vinden op de websites van:
Wat u zelf kunt doen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom:
- houd uw bloedsuiker zo goed mogelijk onder controle
- loop niet op blote voeten
- knip de nagels recht en niet te kort af
- zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten binnenin hebben
- controleer uw voeten iedere dag op wondjes of verkleuringen, ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel
- neem geen voetbaden
- experimenteer niet zelf met wondjes, maar laat er meteen naar kijken
Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door uzelf. Een podotherapeut of een pedicure met diabetische voetaantekening kunnen u ook helpen. Ontdekt u een wond(je) op uw voeten? Neem dan contact op met de polikliniek Diabetologie.
Emotionele gevolgen
Als u diabetes hebt, kunt u de meeste activiteiten in uw leven gewoon blijven doen. Maar diabetes heeft wel gevolgen voor het dagelijkse leven thuis, op het werk, de manier waarop u reist, enzovoort. Een diabetische voet kan extra beperkingen geven, omdat u last hebt van uw voeten.
Een belangrijk doel van de behandeling en begeleiding is het dagelijks leven voor u zo normaal mogelijk te laten zijn. Hiervoor moet u vaak extra voorzorgen nemen. Ook kunt u niet alle beroepen meer uitvoeren.
Begeleiding en voorlichting over deze onderwerpen is een onderdeel van de behandeling op onze polikliniek Diabetologie.
Vooruitzichten
Bij mensen met diabetes genezen wondjes minder snel. Dat maakt behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie. Gelukkig kunnen we met goede controle en door op tijd te behandelen veel problemen voorkomen.
Polikliniek Diabetologie