Aneurysma in het hoofd
Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders die aan de onderkant van de hersenen zit. Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan. Als een aneurysma barst, ontstaat er een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een subarachnoïdale bloeding (SAB).
Wat is een aneurysma?
Een aneurysma is een zwakke plek in een slagader. De wand van het bloedvat is hier dunner, waardoor een uitstulping ontstaat. De vaatwand wordt hierdoor steeds dunner en uiteindelijk kan deze scheuren. Als een aneurysma barst, ontstaat er een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een subarachnoïdale bloeding (SAB). Een aneurysma komt het vaakst voor in de buikslagader. Maar u kunt ook een aneurysma hebben in de slagaders in de borstkas, liezen, de knieholtes of naar de hersenen.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een aneurysma in het hoofd zijn roken en hoge bloeddruk. Hierdoor kunnen chronische ontstekingen in de vaatwand van de slagaders ontstaan. De ontstekingen breken de materialen af die de vaatwand stevig en soepel houden (elastine en collageen). Daardoor wordt de vaatwand steeds minder stevig en dunner, en dus zwakker. Door de hoge druk in de slagader kan ter plaatse van een vaatwandverzwakking het bloedvat gaan uitstulpen. Een dergelijke verwijding/uitstulping noemen we een aneurysma.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
We kunnen zien of u een aneurysma hebt met een CT angiografie (CTA) of MR angiografie (MRA). Heel soms wordt er gebruik gemaakt van een digitale subtractie angiografie (DSA).
CT angiografie (CTA)
Met een CT scan kunnen de hersenen met behulp van röntgenstraling in beeld worden gebracht. Door middel van het geven van een contrastmiddel vlak voor een scan kunnen ook de bloedvaten goed in beeld worden gebracht. Hiervoor zal u een infuus krijgen. Tijdens het inlopen van het contrastmiddel via het infuus krijgt u een warm gevoel in het lichaam dat snel weer afneemt.
MR angiografie (MRA)
Met een MRI scan kunnen met behulp van een magnetisch veld de hersenen en ook de bloedvaten in beeld worden gebracht. Voor het in beeld brengen van de bloedvaten in het hoofd is geen contrastmiddel nodig.
Digitale subtractie angiografie (DSA)
Bij een DSA (kortgezegd ‘angiografie’) gaat de radioloog met een katheter (een soort slangetje) via een bloedvat in de lies naar binnen. De katheter wordt opgeschoven naar de halsvaten. Door contrastmiddel te geven, kunnen de bloedvaten in het hoofd in beeld worden gebracht. Er is geen algehele narcose nodig. Na een diagnostische DSA moet u nog vier uur platliggen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Een hersenaneurysma kunnen we behandelen met een endovasculaire ingreep (via een bloedvat in de lies) of met een neurochirurgische operatie (via een opening in de schedel). Behandeling van een hersenaneurysma gebeurt onder algehele narcose.
Endovasculaire ingreep
Bij een endovasculaire ingreep gaat de interventie-neuroradioloog met een katheter (een soort slangetje) via een bloedvat in de lies naar binnen. De katheter wordt opgeschoven tot aan het aneurysma. De meest gebruikte endovasculaire behandeling is ‘coiling’. Hierbij wordt het aneurysma van binnenuit opgevuld met dunne platina spiraaltjes. Door het aneurysma volledig op te vullen met een kluwen van coils kan het aneurysma niet (meer) bloeden. Andere endovasculaire behandelingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een WEB-device (een fijnmazig ballonnetje) in het aneurysma, of het plaatsen van een stent (een klein cilindertje van gewoven metaal) in het bloedvat waar het aneurysma op zit.
Neurochirurgische ingreep
Bij een neurochirurgische ingreep moet de neurochirurg eerst een luik in de schedel maken. Vervolgens wordt er een clip (een klemmetje) op de nek van het aneurysma gezet, zodat er geen bloed meer in kan stromen en het aneurysma niet (meer) kan gaan bloeden.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Meer informatie
Er zijn verschillende websites met betrouwbare informatie over hart- en vaatziekten. Wij raden u de volgende websites aan:
Onderzoek aneurysma
U kent vast iemand in uw omgeving met een verhaal over een beroerte in de hersenen. Eén vorm van een beroerte is een gebarsten hersenaneurysma. Dit heeft grote gevolgen op iemands leven. Het ontstaat door een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen (een subarachnoïdale bloeding) en komt vaak al op jonge leeftijd voor, met helaas een hoge kans op overlijden of blijvende invaliditeit. Drie procent van alle volwassenen heeft een hersenaneurysma. Dat komt neer op 300.000 mensen in Nederland!
Tijdige behandeling van een ongebarsten hersenaneurysma is daarom van levensbelang. Echter, een merendeel van de patiënten blijft onbehandeld, omdat de voordelen van een preventieve behandeling niet opwegen tegen het risico op behandelingscomplicaties. Met dit onderzoek naar een nieuwe behandeling willen onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum daar verandering in brengen. Helpt u mee?
Polikliniek Cerebrovasculaire ziekten (neurologie)
Verpleegafdeling Cerebrovasculaire ziekten (D3 west)
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Cerebrovasculaire ziekten (neurologie)
- Verpleegafdeling Cerebrovasculaire ziekten (D3 west)
- Specialisme Neurochirurgie
- Specialisme Neurologie
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Een neuroloog beoordeelt deze.
Polikliniek Cerebrovasculaire ziekten (neurologie)
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.
Verpleegafdeling Cerebrovasculaire ziekten (D3 west)
Als u een afspraak wilt wijzigen, geef dit dan tijdig door via het nummer hiernaast. Ook voor vragen vragen aan één van de medewerkers kunt u hier terecht.
Verpleegafdeling: 088 75 579 44
Medium care: 088 75 579 46