Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Er bestaan dus twee soorten hersenvliesontsteking: bacteriële en virale hersenvliesontsteking. De virale vorm komt vaker voor dan de bacteriële, maar de bacteriële is gevaarlijker.
Virale hersenvliesontsteking
Een virale ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Dit is de minder ernstige variant en is zelden levensbedreigend. U bent dan meestal minder ziek dan bij een bacteriële vorm, maar u kunt er wel sterk door verzwakken en het kan langdurige klachten als hoofdpijn en moeheid geven. Tegen virale hersenvliesontsteking helpen geen antibiotica, alleen rust.
Bacteriële hersenvliesontsteking
Een bacteriële ontsteking wordt veroorzaakt door een van de volgende drie bacteriën:
- meningokok
- pneumokok
- haemophilus influenzae type b (Hib)
De meest voorkomende vormen zijn:
- meningokokken meningitis
- pneumokokken meningitis
- neonatale meningitis (de vorm die bij zuigelingen optreedt tot 1 à 2 maanden na de geboorte)
De bacteriën leven normaal gesproken in de neus-keelholte, waar ze onschuldig zijn. Als de weerstand afneemt, kunnen de bacteriën zich vermeerderen en zich verspreiden via de bloedbaan. Daarbij ontstaat soms bloedvergiftiging (vooral bij de meningokok). Bovendien kan de bacterie via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen en hierdoor hersenvliesontsteking veroorzaken.
Gevolgen
Na het oplopen van hersenvliesontsteking kunnen mensen last blijven houden van de gevolgen. Dit zijn vooral 'onzichtbare gevolgen' die minder opvallen en vaak pas na een tijdje tot uiting komen. De gevolgen zijn voor iedereen anders, en treden in meer of mindere mate op. Voorbeelden zijn:
- cognitieve problemen
- taalstoornissen
- gedragsproblemen