Longkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. De behandeling van longkanker hangt af van welk soort longkanker u hebt en in welk stadium de longkanker is.
Wat is longkanker?
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp te bekijken.
Kanker ontstaat door ongecontroleerde celdeling ergens in het lichaam. Bij longkanker is dat dus in de longen. Longkanker is een ernstige ziekte. De ziekte wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt, omdat er pas laat klachten ontstaan. Er zijn verschillende soorten longkanker. Het gaat om:
- kleincellige longkanker;
- niet-kleincellige longkanker.
Ongeveer 80% van de mensen met longkanker heeft niet-kleincellige longkanker. Het soort longkanker speelt een belangrijke rol bij de keuze van de behandeling.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
De klachten verschillen sterk. Bijvoorbeeld een hardnekkige prikkelhoest, terugkerende longontsteking, heesheid of pijn.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
In veel gevallen is roken de oorzaak van longkanker, maar niet altijd. Meeroken, luchtvervuiling of het inademen van fijnstof of schadelijke stoffen kunnen ook een rol spelen.
Asbest
Hebt u vroeger veel met asbest gewerkt en nu longkanker? Dan is er nu een mogelijkheid om een financiële tegemoetkoming aan te vragen. Dit is mogelijk door de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB)
Mesothelioom
Een andere vorm van kanker die ook door asbest veroorzaakt kan worden is mesothelioom. Dit is ook bekend als asbestkanker of longvlieskanker. Deze vorm van kanker zit meestal in het borstvlies. Ook hiervoor bestaat een financiële tegemoetkoming. Kijk hiervoor op de website van het Instituut Astbestslachtoffers.
Onderzoek & diagnose uitklapper, klik om te openen
Als er onderzocht wordt of u longkanker heeft, krijgt u een aantal onderzoeken in korte tijd. Welke dat zijn zal uw arts u vertellen. Dit verschilt per persoon.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor longkanker.
Welke behandeling er gegeven wordt, hangt af van het soort longkanker, het stadium van de longkanker en natuurlijk uw wensen en conditie.
In het UMC Utrecht heeft u toegang tot alle behandelingen.
Operatie
Met een operatie kan een deel van de long of een hele long worden verwijderd.
Lees meer over een operatie
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met celdodende middelen. Dit wordt in een infuus gegeven.
Radiotherapie
Radiotherapie, of bestraling, kan op verschillende manieren.
Immuuntherapie
Met immuuntherapie leren we het eigen afweersysteem de tumorcellen weer te herkennen.
Doelgerichte therapie
Bij sommige mensen kan doelgerichte therapie gegeven worden. Dit werkt heel precies op de tumorkenmerken.
Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd
Wetenschappelijk onderzoek
Soms wordt gevraagd of u mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek.
Wel of niet meedoen aan een onderzoek heeft geen gevolgen voor uw behandeling.
Meer informatie over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek >
Leven met uitklapper, klik om te openen
Kanker doet veel met iemand. Zowel lichamelijk, psychisch als op sociaal gebied. Dit heeft gevolgen voor het dagelijks leven van u en uw naasten. Daarom is er hulp en ondersteuning mogelijk voor u en uw naasten. Dit kan zowel tijdens als na de behandeling. Onze medisch maatschappelijk werksters staan voor u klaar.
Het medisch maatschappelijk werk kan o.a. ondersteuning bieden bij het psychisch welzijn, (rouw)verwerking, huishoudelijke ondersteuning en hulpmiddelen, juridische zaken, vervoersmachtiging, (palliatieve) vraagstukken, sociale contacten, zingeving, dagbesteding, arbeidsvraagstukken, huisvesting en financiën. Het medisch maatschappelijk werk gaat graag met u in gesprek, ondersteunt u bij praktische zaken of verwijst u door naar passende zorg en/of ondersteuning.
Onze maatschappelijk werkers zijn
- Birgit Hoogenberk (b.hoogenberk@umcutrecht.nl)
- Annet Bongen (a.bongen@umcutrecht.nl).
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen