Contacten opsporen alleen zin bij snel testen
Contacten opsporen alleen zin bij snel testen
Het opsporen van contacten van mensen die met corona zijn besmet, heeft geen zin als er te veel tijd zit tussen de besmetting en het testen. Onderzoek in het UMC Utrecht laat zien dat die tijd nu te lang is. Arts-microbioloog Marc Bonten pleit er daarom voor dat iedereen laagdrempelig zelf naar een testlocatie kan.
Testen en contactonderzoek zijn belangrijke instrumenten om versoepeling van de maatregelen in Nederland mogelijk te maken. Hoogleraar epidemiologie Mirjam Kretzschmar en Marc Bonten deden onderzoek naar de belangrijkste factoren die nodig zijn om dit contactonderzoek succesvol te maken. De conclusie is duidelijk. Marc: “Hoe sneller iemand met klachten in quarantaine gaat, in combinatie met het snel opsporen van mensen waar deze persoon contact mee heeft gehad, hoe minder andere mensen hij besmet. Volgens ons model kan zelfs meer dan 80% van de verdere besmettingen voorkomen worden.”
Sla de huisarts over
Snel in quarantaine gaan is dus cruciaal. De overheid richt nu een proces in waarbij het de bedoeling is dat zo snel mogelijk in juni iedereen met verkoudheidsklachten getest kan worden. Onderdeel van dat proces is tot nu toe dat je daarvoor eerst langs de huisarts moet. Marc adviseert die stap over te slaan. “Het optimale (snelste) scenario is als iedereen met klachten op dezelfde dag getest kan worden. Hoe reduceer je de tijd tussen het krijgen van klachten en het hebben van een testuitslag? Heel simpel: haal artsen en wat er nog meer tussen zit weg. Als iemand met klachten zich direct bij een testlocatie kan melden, heb je het snelst resultaat. Dat vergt een grote verandering van de huidige praktijk, waar het altijd een arts is die tot testen besluit.” De tweede stap na een snel testresultaat is het snel opsporen van contacten. Marc: “Ons onderzoek laat zien dat een app die contacten kan registreren daarbij behulpzaam kan zijn.”
Wiskundig model
Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers een door Mirjam ontwikkeld wiskundig model. Dit model beschrijft tijdsvertragingen tussen het tijdstip van infectie, het begin van de symptomen, diagnose en isolatie. Verder beschrijft het model het opsporen van nauwe contacten, bijvoorbeeld gezinsleden, en losse contacten met verschillende vertragingen en dekkingen. “We berekenden ook verschillende scenario's voor het isoleren van COVID-besmette personen en het traceren en in quarantaine brengen van alle mensen met wie deze persoon contact heeft gehad.” Uit die verschillende scenario’s blijkt dat testen en contacten opsporen heel effectief kan zijn, maar dan moet het wel een stuk sneller dan nu.
Bekijk de pre-publicatie van het onderzoek hier.