Koninklijke onderscheiding Peter Groot
Peter Groot, moleculair geneticus en psycholoog in het UMC Utrecht, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De aanleiding hiervoor is zijn zeer belangrijke werk voor het verantwoord en veilig kunnen afbouwen van medicijnen die ontwenningsverschijnselen kunnen veroorzaken. Hij ontwikkelde hiervoor zogenoemde taperingstrips, die hoogleraar psychiatrie in het UMC Utrecht Jim van Os “waarschijnlijk de belangrijkste farmacologische innovatie in de laatste 25 jaar” noemt. Peter ontving de koninklijke onderscheiding gisteren uit handen van de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, tijdens het Nationale Psychosecongres.
Meer dan drie miljoen Nederlanders gebruiken slaapmiddelen, pijnstillers en middelen tegen bijvoorbeeld depressie of schizofrenie. Velen van hen willen afbouwen, maar vaak lukt dat niet. De commerciële doses zijn meestal veel te hoog om langzaam te kunnen stoppen. Iemand kan onttrekkingsverschijnselen krijgen; ineens word iemand weer depressief, psychotisch of diegene krijgt ondragelijke pijn. De taperingstrips zorgen ervoor dat de dosis in veel kleine stapjes verantwoord en veilig kan worden afgebouwd en er geen onttrekkingsverschijnselen ontstaan. Jim en Peter toonden samen de effectiviteit van taperingstrips aan via onderzoek onder de vlag van het User Research Centre (onderzoek voor, over en door ervaringsdeskundigen van onder andere het UMC Utrecht).
Grotendeels belangeloos
In de afgelopen twintig jaar heeft Peter zich onvermoeibaar en grotendeels ook belangeloos ingezet om patiënten veel beter verantwoord te kunnen laten stoppen met medicijnen die onttrekkingsverschijnselen kunnen veroorzaken. En om de taperingstrips voor patiënten beschikbaar én vergoed te krijgen. Hij werd hierbij gedreven door eigen ervaringen met het afbouwen van antidepressiva en de uitdagingen waar hij hierbij tegenaan liep. Naast zijn academische werk, speelt Peter ook een belangrijke rol in de behartiging van de belangen van patiënten en beantwoordde hij duizenden vragen van zowel patiënten als professionals uit binnen- én buitenland. Omdat een praktische oplossing die vergelijkbaar is met de taperingstrips nergens anders ter wereld verkrijgbaar is, schrijven steeds meer artsen uit andere landen nu ook de Nederlandse taperingstrips voor.
Zeer gewaardeerd werk
Het werk van Peter heeft een enorme internationale impact en werd eerder al gewaardeerd met de toekenning van de ISEPP Special Achievement Award 2019 door de International Society for Ethical Psychology. Zijn opinieartikel ‘Antidepressant withdrawal can be a horrible experience - are tapering strips a potential solution?’ kreeg in Engeland de vierde plaats in de top 10 opiniestukken van 2020, na drie artikelen over COVID-19. Peter de Groot gaat dit jaar met pensioen.