“Het is net alsof die meneer vijftig jaar medische ethiek heeft gemist”. Medisch-ethicus Annelien Bredenoord keek met verbazing naar de aankondiging van Chinese arts Jiankui He. Hij paste het dna van twee embryo’s aan, zodat de baby’s geen hiv meer kunnen krijgen.

Aan de Volkskrant vertelt Annelien dat de claim van He haar fascineert: “Dat hij kennelijk echt heeft gedacht, we gaan het gewoon doen. En dan presenteren we op een congres de baby.” Wereldwijd spraken wetenschappers af dat ze dit soort aanpassingen nog niet bij embryo’s zouden doen. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe veilig het is. Bovendien zijn de gevolgen onomkeerbaar.

Knippen en plakken

Op YouTube vertelde He dat hij twee embryo’s zo had aangepast zodat de baby’s niet meer vatbaar zijn voor hiv. Om het dna te bewerken, maakte He gebruik van CRISPR-Cas. Universitair hoofddocent Biomedische Genetica Marc van Mil legt aan NOSop3 uit hoe deze techniek werkt: “CRISPR-Cas bestaat uit een moleculaire zoekmachine en een schaar. Die zoekmachine kan het dna afspeuren. De schaar knipt dan een stukje uit dat dna.” En het blijft niet alleen bij knippen, je kunt er namelijk ook weer een ander stukje dna inzetten. Hoe dat precies werkt, vertelt Marc in onderstaande video:

Lees meer verhalen