Minister Kuipers (VWS) heeft besloten de interventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking en de hoog complexe interventies bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking te concentreren op de locatie van het Erasmus MC en het UMC Groningen. Daarmee is het eerder genomen besluit, waarbij het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) tot één van de twee centra aangewezen was, ingetrokken.
Voor patiënten, ouders en andere direct betrokkenen is het begrijpelijk dat er vragen zijn nu de minister zijn definitieve besluit bekend heeft gemaakt. Wij willen benadrukken dat er op korte termijn voor u niets verandert en dat u voor al uw afspraken en ingrepen nog steeds bij ons terecht kunt.
Lees meer
Hoeveel mensen hebben een aangeboren hartafwijking?
Ongeveer één op de honderd pasgeboren baby's heeft een aangeboren hartafwijking. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 1500 baby’s geboren met een hartafwijking. De levensverwachting van deze patiënten is de afgelopen jaren sterk verbeterd, met name door onderzoek en de ontwikkelingen op het gebied van de hart- en vaatchirurgie. Dit heeft ertoe geleid dat 90% van deze kinderen de volwassen leeftijd bereikt.
Er zijn meer dan 40.000 volwassenen in Nederland, die geboren zijn met een aangeboren hartafwijking. Dit aantal groeit jaarlijks met zo’n 5 %. Van deze groep heeft driekwart op kinderleeftijd een ingreep aan het hart ondergaan. Deze ingreep kan een openhartoperatie zijn geweest of een ingreep via een hartkatheterisatie. Veel van deze patiënten hebben ondanks de ingreep in meer of mindere mate restafwijkingen. Over de toekomst van deze steeds ouder wordende patiënten wordt steeds meer bekend. Dit komt door grote, internationale registraties en wetenschappelijk onderzoek..