Bij cardioversie wordt een te snel hartritme omgezet in een normaal ritme. Dit kan via een elektrische schok of met medicijnen.
Elektrische cardioversie wordt meestal toegepast bij langdurend boezemfibrilleren (langer dan 48 uur).
Duurt het boezemfibrilleren korter dan 48 uur, dan is cardioversie met medicijnen (anti-aritmica) mogelijk. U krijgt deze toegediend via een infuus.
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij sprake is van een heel snel en onregelmatig hartritme in beide boezems van het hart.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Als het boezemfibrilleren meer dan 48 uur bestaat, moet u minimaal drie weken vóór de cardioversie antistollingsmiddelen slikken.
Onderzoeken
Bij opname vinden er aan aantal onderzoeken plaats:
- bloedonderzoek;
- een hartfilmpje (ecg);
- lichamelijk onderzoek.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Elektrische cardioversie
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp te bekijken.
Voor de elektrische cardioversie mag u zes uur niet gegeten of gedronken hebben. Voor deze behandeling nemen we u enkele uren op in het ziekenhuis.
U neemt plaats op een bed of een behandeltafel. U krijgt plakkers op de borst die met snoertjes verbonden zijn aan een monitor. Hiermee controleren we continu uw hartritme.
Via een band om de arm meten we regelmatig uw bloeddruk. Het zuurstofgehalte in uw bloed controleren we via een klemmetje op uw vinger. Een arts of verpleegkundige brengt bij u een infuus in. Via dit infuus krijgt u medicijnen.
Elektrische cardioversie gebeurt onder lichte narcose (ook wel sedatie of roesje genoemd). De sedatie duurt enkele minuten, de cardioversie zelf duurt slechts enkele seconden.
Via een apparaat (defibrillator) krijgt u een elektrische schok om de ritmestoornis te laten stoppen, zodat uw normale hartslag het overneemt. De cardioloog reset als het ware het hart, te vergelijken met het opnieuw opstarten van een vastgelopen computer.
Een hartfilmpje toont direct of het hartritme zich heeft hersteld. Is dit niet het geval, dan herhaalt de cardioloog de cardioversie. Dit gebeurt maximaal drie keer.
Cardioversie met medicijnen
Duurt het boezemfibrilleren korter dan 48 uur, dan is cardioversie met medicijnen (anti-aritmica) mogelijk. U krijgt deze toegediend via een infuus.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na een geslaagde elektrische cardioversie
- hebt u bedrust tot de narcose is uitgewerkt. Dit duurt een uur. Als u zich goed voelt en alle controles goed zijn mag u daarna naar huis. Vanwege de narcose adviseren wij u om niet zelf auto te rijden.
- krijgt u minimaal vier weken bloedverdunnende middelen.
Na een geslaagde cardioversie met medicijnen mag u meestal meteen naar huis.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek cardiologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
De polikliniek cardiologie heeft meerdere spreekuren:
- aangeboren hartafwijkingen
- elektrofysiologie
- harttransplantatie
- verpleegkundig spreekuur hartfalen