Terug

Multipel myeloom: wat is het, oorzaken, symptomen en meer​ 

Wat is multipel myeloom? Hoe ontstaat het en wat zijn symptomen? Lees alles over deze aandoening en wanneer het belangrijk is om naar een arts te gaan. 

Wat is multipel myeloom? uitklapper, klik om te openen

Multipel myeloom, ook bekend als de ziekte van Kahler, is een vorm van beenmergkanker waarbij plasmacellen ongecontroleerd groeien in het beenmerg. Deze kwaadaardige cellen kunnen de productie van normale bloedcellen verstoren en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Video multipel myeloom

video qr code

Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:

Symptomen van multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

De meeste mensen met multipel myeloom hebben in het begin weinig klachten. Maar soms kan het begin ook heftig zijn. Naarmate meer beenmerg aangetast raakt, komen er ook meer ziekteverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • botpijn (vaak in de rug) 
  • botbreuken 
  • verhoogde kans op bloedingen (o.a. neus en tandvlees) 
  • vermoeidheid (veroorzaakt door bloedarmoede) 
  • infecties (vooral blaasontsteking en luchtweginfecties) 
  • verminderde eetlust 
  • dorst en misselijkheid 
  • nierproblemen 
  • hartkloppingen en kortademigheid 

Als u (sommige van) deze klachten hebt, hoeft u geen multipel myeloom te hebben. Deze verschijnselen komen bij meer ziektes voor. Soms ontdekken we de ziekte ook bij iemand die geen klachten heeft. 

Oorzaken en risicofactoren van multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

Over de oorzaak van multipel myeloom weten we weinig. Het heeft te maken met afwijkingen in chromosomen. Hoe die afwijkingen ontstaan, weten we nog niet precies. 

Verspreiding van de plasmacellen 
Multipel myeloom ontstaat op één plaats. Maar het kan zich verspreiden door het hele lichaam. Want overal in het skelet zit beenmerg. Alle delen van het skelet kunnen zijn aangedaan, behalve de voeten en de handen. In zeldzame gevallen kunnen de plasmacellen zich ook verspreiden buiten het beenmerg en het bot, naar andere plekken zoals de huid of de lever. 

Multipel myeloom bij mannen en vrouwen uitklapper, klik om te openen

Multipel myeloom komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. We weten niet wat de exacte reden hiervoor is.

UMC Utrecht: expertisecentrum multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

De ziekte multipel myeloom is zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die specialistische kennis en ervaring over multipel myeloom in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte. Het UMC Utrecht is zo’n ziekenhuis. Wij zijn officieel expertisecentrum op het gebied van multipel myeloom.

Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring, dat bestaat uit samenwerkende artsen van verschillende specialismen. U wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten. Bovendien weet u dat u kunt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als u dat wilt en als uw medische situatie daar geschikt voor is.

Multipel myeloom in cijfers uitklapper, klik om te openen

  • Zo’n 1300 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose multipel myeloom ofwel de ziekte van Kahler.  
  • Dit is de meest voorkomende vorm van beenmergkanker.  
  • Hun gemiddelde leeftijd ligt rond de zeventig jaar.   
  • Het is een relatief zeldzame ziekte, maar vormt ongeveer 1 procent van alle vormen van kanker en ongeveer 10 procent van alle bloedkankers.  

Kun je multipel myeloom voorkomen? uitklapper, klik om te openen

Hoe je multipel myeloom kunt voorkomen weten we helaas niet. Dit komt omdat we nog te weinig weten over de oorzaken en risicofactoren voor deze ziekte. 

Soorten multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

Multipel myeloom kunnen we onderverdelen in verschillende subtypes op basis van specifieke genetische kenmerken van de plasmacellen. Deze subtypes kunnen invloed hebben op de prognose en behandeling. 

Systeemziekte uitklapper, klik om te openen

Het beenmerg en plasmacellen door het hele lichaam staan met elkaar in contact. Daarom is multipel myeloom vaak op meerdere plekken in het lichaam aanwezig. Dit noemen we geen uitzaaiingen, maar een systeemziekte. De behandeling van multipel myeloom gebeurt vaak met immuun-chemotherapie. Hierdoor behandelt deze het hele lichaam en worden dus alle aanwezige kankercellen gedood.   

Onderzoek multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

We doen in korte tijd alle onderzoeken die nodig zijn om te bepalen of u multipel myeloom hebt. 

Alles over onderzoeken multipel myeloom

Gevolgen van multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

De ziekte kan leiden tot ernstige complicaties zoals botfracturen, nierfalen, infecties en bloedarmoede. Deze complicaties vereisen vaak aanvullende medische zorg en behandeling. 

Is multipel myeloom te genezen? uitklapper, klik om te openen

Multipel myeloom is helaas nog niet te genezen. Met behandelingen kunnen we de ziekte onder controle houden en de levenskwaliteit verbeteren. Nieuwe behandelingen en therapieën zijn in ontwikkeling en laten veelbelovende resultaten zien. 

Behandelen van multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

Als multipel myeloom wordt vastgesteld, maakt het team van artsen een behandelplan. Daarin staat hoe we de ziekte proberen te bestrijden. Uw arts bespreekt het behandelplan met u. Er zijn verschillende mogelijkheden. 

Alles over behandeling multipel myeloom  

Leven met en na multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

Leven met multipel myeloom betekent vaak omgaan met chronische gezondheidsproblemen en regelmatige medische controles. Na behandeling kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Voortdurende medische zorg is hierbij belangrijk. 

Lees over leven met en na multipel myeloom

Wetenschappelijk onderzoek multipel myeloom uitklapper, klik om te openen

In het UMC Utrecht doen we veel onderzoek naar de oorzaak van verschillende vormen van hematologische kanker. Daarbij kijken we niet alleen hoe de ziekte werkt, maar we gaan veel verder: we willen het beter maken. Daarom zijn we ook medicijnmakers: we ontwikkelen zelf therapieën en medicijnen voor de behandeling van hematologische kanker. Zoals stamceltransplantaties en CAR-T immuunceltherapie voor mensen met lymfeklierkanker, voor wie geen andere behandelopties meer bestaan. Van ‘bench tot bedside’ noemen we dit: het hele of delen van het traject van medicijnontwikkeling.  

Mensen met hematologische kanker kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als zij dat willen en als de medische situatie daar geschikt voor is. Hierin wordt u begeleid door uw behandelend arts. U bespreekt samen de mogelijke experimentele en bestaande behandelingsopties waarbij u zelf het uiteindelijke besluit neemt. Ook als u niet aan experimentele behandeling meedoet kunt u bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door donatie van bloed en beenmerg in een biobank. Dit is mogelijk voor iedere patiënt en bespreken wij standaard met u.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek


Veelgestelde vragen

Wat is een multipel myeloom?

Multipel myeloom is een type beenmergkanker waarbij plasmacellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in het beenmerg. Deze kwaadaardige cellen kunnen de aanmaak van normale bloedcellen verstoren en leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Hoe ontstaat multipel myeloom?

Over de oorzaak van multipel myeloom weten we weinig. Het heeft te maken met afwijkingen in chromosomen. Hoe die afwijkingen ontstaan, weten we nog niet precies. 

Is multipel myeloom te genezen?

Multipel myeloom is helaas nog niet te genezen. Met behandelingen kunnen we de ziekte onder controle houden en de levenskwaliteit verbeteren. Nieuwe behandelingen en therapieën zijn in ontwikkeling en laten veelbelovende resultaten zien. 

Wat zijn de eerste symptomen van de ziekte van Kahler?

De meeste mensen met multipel myeloom hebben in het begin weinig klachten. Maar soms kan het begin ook heftig zijn. Naarmate meer beenmerg aangetast raakt, komen er ook meer ziekteverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • botpijn (vaak in de rug) 
  • botbreuken 
  • verhoogde kans op bloedingen (o.a. neus en tandvlees) 
  • vermoeidheid (veroorzaakt door bloedarmoede) 
  • infecties (vooral blaasontsteking en luchtweginfecties) 
  • verminderde eetlust 
  • dorst en misselijkheid 
  • nierproblemen 
  • hartkloppingen en kortademigheid 
Is multipel myeloom erfelijk?

Voor zover bekend, is multipel myeloom niet erfelijk. Over de oorzaak van multipel myeloom weten we weinig. Het heeft te maken met afwijkingen in chromosomen. Hoe die afwijkingen ontstaan, weten we nog niet precies. 

Wat is het beste ziekenhuis voor multipel myeloom?

De ziekte multipel myeloom is zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die specialistische kennis en ervaring over multipel myeloom in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte. Het UMC Utrecht is zo’n ziekenhuis. Wij zijn officieel expertisecentrum op het gebied van multipel myeloom. Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring.

Meer weten over multipel myeloom? uitklapper, klik om te openen

Heeft u een vraag over multipel myeloom? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntportaal). Bent u nog geen patiënt bij ons? U kunt via uw behandelend arts een second opinion aanvragen bij één van onze artsen. Heeft u vragen over dit proces, neem dan contact op met de polikliniek hematologie

Voor meer informatie kunt u terecht bij gespecialiseerde websites en patiëntenorganisaties zoals HOVON en Hematon

Relevante links 

Bekijk ook    

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u bij telefonisch contact uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand houden?  

Polikliniek Hematologie (Oncologisch)  

Telefoonnummer: 088 75 576 55  

Email adres: poli-hematologie@umcutrecht.nl  

De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.  

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet